5 tips voor een goede nachtrust

5 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je gezondheid. Helaas is dit niet voor iedereen even gemakkelijk. Heb jij last van slaapproblemen? Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips om je nachtrust te verbeteren! 


1. Breng structuur en regelmaat in je slaapritme


Zorg voor voldoende structuur en regelmaat in je slaappatroon. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Hou dit patroon vervolgens ook aan tijdens het weekend. Na verloop van tijd zal je lichaam een vast ritme ontwikkelen om te slapen en waken. Deze structuur en regelmaat zullen de kwaliteit van je slaap bevorderen. 


2. Zorg dat je slaapkamer niet te warm is


Je slaapt misschien graag in een warme kamer, maar dit kan nadelig zijn voor je nachtrust. Onderzoek toont aan dat de ideale temperatuur om in te slapen slechts 18 graden is. Zorg bovendien voor voldoende verluchting overdag en ‘s nachts. 


3. Blijf niet woelen en piekeren


Als je merkt dat je niet in slaap valt, is het aan te raden om geen uren te liggen piekeren en woelen. Sta daarentegen na een half uurtje op om een kalmerende activiteit te doen. Ga bijvoorbeeld naar een andere ruimte om te lezen tot je voelt dat je weer kan slapen, en keer dan terug naar je slaapkamer. Je kan daarnaast ook een aantal ontspanningsoefeningen doen om je hoofd leeg te maken. Zo kan je ademhalingsoefeningen doen, yoga of oefeningen om je spieren te ontspannen. Zoek de oefeningen die jou het best doen ontspannen, tot je langzaam in slaap valt.


4. Beperk je schermtijd


Onderzoek heeft al vele keren aangetoond dat gebruik van smartphones, laptops en televisie voor het slapengaan geen goed idee is. Dit heeft alles te maken met het blauwe licht van de schermen, dat de aanmaak van slaaphormonen verstoort. Vermijd dus schermgebruik een uur voor het slapengaan. Daarnaast is het belangrijk om je smartphone niet naast of onder je kussen te leggen. Eens je slaapt blijft het toestel een invloed uitoefenen op de hersenactiviteit. Je zal vaker wakker worden omdat je hersenen actiever zijn.


5. Vermijd opwekkers


Vermijd zoveel mogelijk het drinken van alcohol en koffie. Alcohol laat je dan wel sneller inslapen, je slaap is echter minder diep en je wordt vroeger wakker.. Koffie bevat cafeïne, wat de nachtrust sterk verstoort. Het stimulerende middel kan langer dan zes uur je rustgevoel beïnvloeden, en leidt tot verhoogde angstgevoelens. Het is aan te raden om na de middag koffie te vervangen door kalmerende dranken, zoals kamillethee of warme melk. Ook nicotine is een stimulerend middel, vermijd dus roken voor het slapengaan. Bovendien is volledig stoppen met roken bevorderend voor je nachtrust. Tenslotte is het aan te raden om drie uur voor het slapengaan geen zware maaltijden meer te eten. Je zal moeilijker in slaap vallen omdat je lichaam nog volop bezig is met de vertering.